• Alaturi de agricultura si de cresterea animalelor una din principala ocupatie a localnicilor o constitue pomicultura

  • Pomicultura, are în aceste locuri un caracter tradiţional, si este reprezentată de numeroase plantaţii de prun , măr , cireş , păr şi nuc . Se mai întâlnesc exemplare izolate de vişin , gutui , iar în vatra satelor li se mai adaugă piersicul şi caisul , cu rezultate mediocre, precum şi dudul Dintre arbuşti se cultivă viţa de vie, agrişul zmeurul si murul

  • Plantele cultivate cu predilecţie sunt grâul , porumbul, ovăzul, secara, cartoful de primăvară,precum si cel de toamna iar pe suprafeţe mai restrânse sau în culturi intercalate, dovlecii furajeri şi fasolea.

  • Terenul agricol al comunei se constituie din următoarele folosinţe: arabil 2322 ha (37,9%), păşuni 2406 ha (39,3%), fâneţe 848 ha (13,8%), vii 14 ha (0,2%) şi livezi 540 ha (8,8%).

  • Referitor la încadrarea în clase de calitate (fertilitate), pentru categoria de folosinţă „arabil”, a terenurilor agricole se prezintă astfel: cl. a II-a 138 ha cl. a III-a 1866 ha cl. a IV-a 3704 ha şi cl. a V-a 422 ha

In ceea ce priveste mestesugurile localnicilor, unul din principalele mestesuguri ale comunei Paltinis este tesutul:

Tesutul -este cel mai răspândit si popular mestesug în satele din Banat . Transmis de la generatie la generatie, folosind modele distincte care apartin acestei zone banatene războaiele de tesut sunt foarte comune în gospodariile localnicilor,unde femeile tes si brodează din copilărie si până la bătrânete. Materialele predominante sunt lâna si bumbacul. Femeile tes si brodează aproape orice articol textil pe care îl folosesc în casă, de la prosoape de bumbac, perdele, pături, covoare si îmbrăcăminte .

potter at work

Olaritul -Confectionarea vaselor de lut este cel mai vechi mestesug din aceasta parte a banatului, avand o traditie de secole. Desi in urma cu 30-40 de ani olaritul era inca o meserie transmisa din tata in fiu, in prezent acest mestesug mai este practicat de foarte putini localnici din Paltinis.